vineri, 23 februarie 2024

Acces interzis în spațiul Schengen pentru România

Accesul României in spațiul Schengen rămâne blocat

Acces interzis în spațiul Schengen pentru România
  • Publicat: 10.08.2023 - 10:29

România este un membru al Uniunii Europene, de rang inferior, fără drepturi, doar cu obligații? Există oare cineva care să schimbe situația? Aparent, răspunsurile la cele 3 întrebări sunt negative. Cei 33 de eurodeputați români din parlamentul european nu au reușit să reprezinte interesele României din moment ce în august 2023 țara noastră nu este membră a spațiului Schengen.În același timp este foarte ușor să arunci răspunderea în curtea eurodeputaților români, dar în cazul de față trebuie specificat faptul că situația pare fără ieșire. Pe de o parte există niște condiții impuse, pe baza cărora România a primit asigurări că odată îndeplinite va fi primită în spațiul Schengen. Pe de altă parte există opoziția unor state membre care probabil vor face tot posibilul să împiedice aderarea României la spațiul Schengen. În momentul de față principalul opozant al României este Austria. Impresia muritorului de rând este că indiferent dacă problemele inexistente specificate de austrieci sunt sau nu corectate, aderarea țării noastre va fi împiedicat existând noi și noi condiții inventate și foarte probabil vor exista și alte țări care se vor alătura Austriei.

Situația actuală este extrem de frustrantă și nu face nimic altceva decât să de-a apă la moara euroscepticilor extremiștilor și naționaliștilor. Daca procesul de aderare la spațiul Schengen a României nu se va finaliza total și nu parțial așa cum se vehiculează, până la data de 01.01.2024, este 100% sigur că după această dată, în anul electoral 2024, aderarea României nu se va afla pe agenda nici unui consiliu JAI, fiind amânat pentru 2025. Acest lucru este inacceptabil și va avea consecinte dezastruoase pe plan electoral intern. Daca acest scenariu se adeverește, România se va alătura trendului european potrivit căruia partidele extremiste și naționaliste acced în tot mai multe țări la guvernare. O astfel de posibilitate ar pune punct aspirațiilor României de a adera la spațiul Schengen în următorii ani.

Românii trebuie sa fie conștienți de miza anului electoral 2024, să aleagă deștept și util pentru țară iar aleșii sa fie luptători și nu marionete care dau din cap și acceptă orice aberație politică inventată de entități cu interese ascunse.


V-ar putea interesa