luni, 20 mai 2024

Black Friday sau vinerea neagră în România

Unii comercianți consideră reducerile de 10-15% ca oferte de nerefuzat

Black Friday sau vinerea neagră în România
  • Publicat: 18.11.2023 - 14:28

Black Friday este așteptat de mulți oameni și în România dar ofertele rar sunt cu adevărat atrăgătoare. Cel mai mare retailer din domeniul electronicelor a oferit în 2023 reduceri în medie de 10-15%, față de prețul cel mai mic la care a fost vândut produsul în ultimele 30 de zile, dinaintea debutului campaniei. Din păcate toți comercianții interpretează conceptul de Black Friday după cum suflă vântul, adică după interesele personale. Rezultatul este paradoxal și rupt de realitate, mai ales în cazul campaniilor în al caror denumire se regăsește sintagma de Black Friday și care s-a desfășurat pe o perioadă cuprinsă intre 1 săptămână și 1 lună de zile, în loc de o zi de vineri.De mulți ani, în Romania, campaniile de Black Friday încep în luna octombrie și se încheie la sfârșitul lunii noiembrie. Pentru o informare corectă, trebuie amintit și faptul că mai nou există și Black Friday de primăvară, vară, toamnă și iarnană. Acest paradox este rezultatul analfabetismului funcțional și al lipsei totale de creativitate al comercianților care nu vor sau nu pot înțelege semnificația conceptului de Black Friday.

Față de o campanie de Black Friday autentică, unde reducerile sunt semnificative tocmai datorită faptului că majoritatea companiilor se concentreză pentru o singură campanie pe durata zilei de vineri dinaintea sărbătorii zilei Recunoștinței din SUA, Black Friday din România este o mascaradă care nu mertă efortul.
Cei care doresc achiziționarea unor produse mai scumpe în România, ar trebui să aleagă perioada iunie-august, perioadă în care achizițiile suferă un serios regres ceea ce are ca efect reducerea prețurilor produselor la cel mai mic nivel din an. De multe ori prețul din iunie, iulie al unui produs este mai mic decât prețul redus cu 25% în perioada de Black Friday.

De Black Friday cele mai mari reduceri se fac în cazul produselor mai slabe calitativ, care sunt mai ieftine, aflate de mult în stoc și în cazul produselor care nu prezintă interes pentru cumpărători la prețul stabilit de comerciant.
Este foarte adevărat și faptul că există produse care au prețul cel mai mic la un anumit comerciant, preț care merită efortul, dar numărul unor astfel de produse sau servicii sunt extrem de limitate și implică muncă de cercetare destul de serioasă.

Comercianții insistă și mai nou încearcă să te oblige să plătești produsele comandate, anticipat, cu toate că este o idee cât se poate de greșită. Dacă refuzi plata cu cardul bancar ești obligat să plătești sume cuprinse între 5-10 lei cu diferite denumiri care din punctul meu de vedere este absolut nejustificat și ilegal, fiind o discriminare.
Eu am efectuat numeroase teste care au avut ca obiectiv principal verificarea comportamentului comercianților atât în cazul în care produsul comandat este achitat anticipat, precum și în cazul în care produsul urmează să fie achitat curierului sau cu cardul bancar la ridicare din loker. Rezultatul a fost același în proporție de 95% a cazurilor, respectiv în cazul în care am plătit anticipat cu cardul bancar, aparent am ajuns la coada unei liste virtuale a priorității, atât din punctul de vedere al comerciantului cât și din punctul de vedere al firmei de curierat. Aceaste observații sunt valabile și în celălalt sens, cu semnul invers, respectiv acele trimiteri par a fi prioritare și pentru comerciant și pentru curier, dacă nu s-a achitate anticipat, deoarece banii se încasează numai după ce expediția ajunge la destinație iar cu cât ajunge mai repede cu atât ajung banii mai repede atât la comerciant cât și la curier.
Dacă plătești cu cardul, anticipat, poți avea surpriza ca produsul achiziționat să ajungă la destinație cu 2-3 zile mai târziu, dar nu sunt rare nici situațiile când decalajul poate fi de 4-5 zile lucratoare. Este important de specificat că acest delay nu se referă la perioada de Black Friday.

În perioada de Black Friday, decalajul mai sus menționat poate fi de ordinul săptămânilor, mai ales dacă dorești ca produsul comendat să-ți fie adus acasă. Aceste afirmații nu sunt presupuneri ci se bazează pe situții reale. Mai nou acest fenomen se poate observa și în cazul produselor comandate dar neachitate, cu livrare la adresa de domiciliu și nu la un loker. Un exemplu elocvent este o comandă care tocmai se află în desfășurare, comandă lansată pe website-ul comerciantului care a serbat Black Friday pe data de 10 noiembrie și la care achiziția a rămas din dimineața lansării comenzii la statusul de comandă plasată, după 8 zile. Toate celelalte comenzi au fost direcționate catre lokere și au ajuns la destinație, cu toate că au fost plasate cu mult după cel de care nimeni nu s-a atins. Această nepăsare, indiferență a avut o parte pozitivă, respectiv m-a determinat să mai caut același produs la alți comercianți și am avut surpriza să gasesc produsul mai ieftin. Față de produsul cu prețul redus cu 15%, am gasit același produs, cu aceași parametrii, la un preț mai mic cu aproape 25% față de prețul redus inițial. Așadar nu în totdeauna merită să aștepți până când un comerciant sufocat de comenzi se sinchisește să-ți onoreze comanda!

În concluzie, nu merită să aștepți luni de zile pentru o reducere de 10-15% iar mai apoi alte zile sau săptămâni până când produsul ajunge la tine acasă.
Black Friday în România, cu mici excepții, este doar o glumă de slabă calitate, care ar trebui evitată și nu perpetuată.V-ar putea interesa