sâmbătă, 24 februarie 2024

Colectezi CNP dacă cumpăr un loz și nu colectezi CNP de la fumători!?

VREAU LEGI CORECTE FĂRĂ DISCRIMINARE

Colectezi CNP dacă cumpăr un loz și nu colectezi CNP de la fumători!?
Loto. Foto: Leonard Tinu
  • Publicat: 09.08.2023 - 18:52

Din luna februarie, 2023, singura speranţă a milioane de români pentru obținerea unor fonduri suplimentare care să le faciliteze trecerea prin viață, în condiții decente a fost spulberată.
Este vorba de Legea 326 din 28 noiembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.
Actul normativ obligă toți organizatorii de jocuri de noroc sa colecteze CNP-ul de la toți cei care le trec pragul.Motivul oficial pentru care a fost adoptată această lege este ocrotirea persoanelor vulnerabile și restricționarea accesului la jocurile de noroc a persoanelor dependente, precum și verificarea dacă persoanele în cauză sunt majore.
Din păcate acest act normativ încalcă atât legislația din Romania cât și legislația Uniunii Europene. Un exemplu în acest sens este GDPR-ul care prevede că toate persoanele au dreptul sa fie uitate. Acest drept de a fi uitat obligă toți operatorii de date cu caracter personal să faciliteze, într-un termen rezonabil, ștergerea tuturor datelor referitoare la o persoana dată, la solicitarea acestuia. Legea 326 spune că bazele de date întocmite de operatorii de jocuri de noroc trebuie pastrate timp de 5 ani. Potrivit legii, prin încălcarea flagrantă a prevederilor legii GDPR, dacă ai jucat la loto pe data de 15.05.2023, datele tale cu caracter personal NU pot fi șterse înaintea datei de 15 mai 2028!

Dacă joci la loto și după data intrării în vigoare a legii 326, instituțiipe statului vor putea stabili cu exactitate câți bani ai "investit", în șansa ta, să trăiești decent, pană la data unei eventuale verificări. Din 100 de oameni, cel puțin 99 vor spune că pe ei nu poate să-i afecteze acest lucru. Aceste persoane ar trebui să conștientizeze faptul că, dacă din motive independente de voința lor, vor avea nevie de ajutor de șomaj, ajutor social, etc. se vor putea trezi cu un refuz din partea autorităților pe motiv că dacă au avut bani pentru Loto, ar fi trebuit să se gânfească la viitor și să pună bani de-oparte.
Cetățeanul Curios a încercat să înțelegă motivele pentru care Legea 326 obligă numai operatorii de jocuri de noroc să colecteze CNP-ul deoarece ar fi logic ca CNP-ul să fie solicitat și de la cei care cumpără băuturi alcoolice sau țigări. Este sigur că o astfel de măsură ar avea rezultate nesperat de benefice pentru reducerea efectelor dramatice ale fumatului și al consumului de băuturi alcoolice.
Poate se va găsi cineva care să remedieze această anomalie generată de legea 326 din 28 noiembrie 2022.


V-ar putea interesa