sâmbătă, 24 februarie 2024

Limitezi drastic plățile cash în loc să interzici criptomonedele

Criptomoneda instrument de plată imposibil de urmărit

Limitezi drastic plățile cash în loc să interzici criptomonedele
Criptomonedă - sursă fotografie: Freepik
  • Actualizat: 18.11.2023 - 19:48
    Publicat: 13.10.2023 - 12:06

Sunt foarte curios să aflu cine și mai ales cum a efectuat un studiu de impact în privința limitării plăților cash, dat fiind că în România nu s-a implementat obligativitatea ca toți comercianții să dețină un terminal electronic pentru plațile cu carduri bancare. Această măsură, pentru mine, persoană fară studii financiare aprofundate, pare a fi doar praf în ochi și pare să se implementeaze numai de dragul de a se putea bifa ceva pe o listă lungă cu multe obligații care stau demult în așteptare.Oare legiuitorul nu urmărește știrile și relatările din masmedia națională și internațională, în care sunt prezentate tot mai des evenimente neplăcute când baze de date ale unor instituții publice sunt criptate de oameni rău intenționați iar răscumpărarea este solicitată în criptomonede? Probabil nu s-a auzit nici de faptul că tot mai des, cei care vor să evite obligațiile de plată ca urmare a unor tranzacții de vânzare-cumpărare, utilizează criptomonede, care, sunt aproape imposibil de urmărit și cu atât mai puțin pot fi identificate.

Din păcate criptomonedele au fost și sunt o sursă aproape inepuizabilă de evaziune fiscală deoarece în lipsa unor reglementări clare și ușor inteligibile, respectiv ușor de implementat, cei care dețin astfel de instrumente de plată se pot sustrage oricăror obligații de plată către bugetul local sau de stat. Cel care deține criptomonede foarte rar va avea mai mult de un cod unic pe baza căruia va putea tranzacționa sumele deținute, nefiind necesară deschiderea de cont bancar, ceea ce face imposibilă descoperirea unor eventuale averi ilicite.

Prin limitarea sumelor pentru achiziții cu banii jos nu evaziuanea va fi redusă ci mai de grabă economia va fi paralizată deoarece micii comercianți nu pot să se conformeze unor astfel de reglementări deoarece infrastructura nu permite implementarea unor soluții inteligente Pe de altă parte, impunerea prin lege a unor sume derizorii ca limite pentru plățile cash, în mod sigur nu va opri evaziunea fiscală deoarece nu cred că va exista om care să refuze plata unei sume mai mari decât suma maximă admisă prin lege, astfel în cât să piardă clientul doar pentru că are bani gheță și nu are suma necesară în contul bancar atașat cardului pe care îl deține. Cel care desfășoară o activitate în zona grii sau neagra a economiei nu se va speria de aceste reglementări și sigur va găsi portițele din legislație pentru a scăpa cu fața curată.

Actualizare - 18.11.2023

Jocul de-a alba-neagra a guvernanților legat de plățile cash continuă. Cu toate că s-au mai fșcut concesii față de prevederile și limitele ințiale, reglementările tot restrictive au rămas. Din păcate aceste măsuri sunt egale cu zero barat în privința reducerii evaziunii fiscale, deoarece entitățile, atât persoane fizice cât și juridice, care au practicat operațiuni echivalate cu evaziunea fiscală, vor practica și în continuoare aceleași proceduri. Efectul acestor măsuri probabil vor avea un efect de bumerang.
Până în momentul în care digitalizarea finanțelor este ineficienta, stoparea evaziunii fiscale sau chiar doar limitarea fenomenului, rămâne doar un vis frumos iar ca de obicei legea dă cu piciorul în omul simplu, cel care nu are nimic de-a face cu evaziunea fiscală!


V-ar putea interesa