vineri, 23 februarie 2024

Masmedia insistă pentru candidatura lui Mircea Geoană pentru președinție

Candidatura lui Mircea Geoană un pas în spate?

Masmedia insistă pentru candidatura lui Mircea Geoană pentru președinție
Captură ecran: Mircea Geoană
  • Publicat: 05.10.2023 - 13:38

O eventuală candidatură pentru funcția de președinte al României, din partea lui Mircea Geoană, probabil ar fi un pas în spate iar în cazul unui eșec ar însemna sfârșitul carierei. Din funcția de adjunct al secretarului general al NATO, Mircea Geoană poate oferi României mult mai mute beneficii, directe sau indirecte, decât din funcția de Președinte al țării.În cazul în care, Mircea Geoană, totuși s-ar decide să candideze pentru funcția de Președinte al României ar putea să se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca independent sau ar putea să se înscrie într-un partid politic, puțin probabil. Ar mai putea intra în discuție și înființarea unui partid propriu dar această variantă este improbabilă datorită timpului scurt rămas până la alegeri.

Așadar, în cazul în care Mircea Geoană ar candida ca și independent, ar avea nevoie de sprijinul unui partid politic puternic din România. Pornind de la trecutul politic al domnului Geoană, este puțin probabil ca acesta să fie sprijinit de partidul actualului prședinte, dar la la fel de probabil este și faptul că ar refuza sprijinul vreunui alt partid decât cel care l-a sprijinit la alegerile prezidențiale din 2009. Există însă un mare semn de întrebare legat de voința social democraților, respectiv dacă aceștia ar dori să renunțe la elita politică actuală și să sprijine un candidat independent, chiar daca candidatul respectiv are un trecut politic strâns legat de cel al partidului.

Dacă Mircea Geoană ar candida ca independent și ar câștiga alegerile, așa cum reiese această posibilitate din sondajele de opinie publicate in masmedia din România, ar fi pentru prima dată când un candidat independent devine Președinte al României. Într-o asemnea situție ipotetică este foarte probabil ca Președintele României ar ajunge în aceeași situație în care se află, acum în octombrie 2023, primarul general al capitalei, care a fost candidat independent sprijinit de un partid iar acum a ajuns atât în disgrația partidului care l-a sprijinit, cât și în disgrația locuitorilor capitalei, lucru care reiese dintr-un sondaj de opinie recent publicat de CURS.

Ca simplu cetățean al României, nu cred că Mircea Geoană s-ar hotărâ să candideze pentru funcția de Președinte al României, cu toate că în acest moment este printre puținele personalități publice din România care se mai bucură de o susținere populară atât de largă, dar cum în politică nimic nu este imposibil sau exclus, rămâne să vedem care va fi în final deznodământul acestui caz.


V-ar putea interesa