sâmbătă, 24 februarie 2024

Președintele românilor sau sluga partidului

Pe cine va reprezenta noul Președinte al României

Președintele românilor sau sluga partidului
  • Publicat: 04.01.2024 - 19:26

La sfârșitul anului 2024 România va avea un nou președinte. Din 2025 românii ar trebui să dobândească un aliat în persoana noului președinte. Au românii maturitatea politică necesară pentru o alegere deșteaptă sau analfabetismul politic și cel funcțional va îngenunchea România?
Un prim răspuns parțial va veni după alegerile europarlamentare din 09 iunie 2024.Sondajele de opinie privind intențiile de vot, atât cele desfășurate pe alegeriri24.ro cât și cele realizate de companii specializate scot la iveală faptul că alegătorii partidelor mari sunt foarte nemulțumiți de liderii lor politici. Argumente în acest sens au fost furnizate de sondajele din lunile noiembrie și decembrie din 2023 de pe Alegeri24.ro, referitor la intențiile de vot privind alegerile prezidențiale. Potrivit rezultatelor sondajelor, daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri prezidențiale, președinții partidelor mari ar fi votați de mai puțin de 50% din electoratul care ar vota pentru candidații partidului respectiv la alegerile europarlamentare, locale sau parlamentare.

Un astfel de comportament al electoratului propriului partid este un strigăt de nemulțumire care dacă nu va fi interpretat corect de către cei cărora li se adresează, consecințele vor fi greu de imaginat în acest moment, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Aparent electoratul dă semne de saturație în privința promisiunilor fără sfârșit care sunt duse la bun sfârșit doar într-o proporție nesemnificativă. Dacă mai punem în balanță și faptul că în ultimii 33 de ani, cei 3 foști președinți plus cel actual, au dezamăgit oamenii, deoarece nu au fost interesați de nevoile și necesitățile celor care i-au ales și cu atât mai puțin au reprezentat interesele celor care au avut alte opțiuni politice, dezastrul va fi total.

Acest comportament de indiferență poate fi sancționat. Electoratul nemulțumit poate sancționa marile partide printr-un vot negativ. Un astfel de vot negativ se prefigurează, conform sondajelor, dar mărimea dezastrului politic care este pe punctul de a se produce nu poate fi estimata deoarece procentul celor indeciși este mult prea mare.

Conform sondajelor Alegeri24 și nu numai, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, in acest moment există șanse reale ca în turul 2 să ajungă chiar 2 candidați independenți.
În acest moment pare să fie indiferent dacă noul președinte va fi adeptul populismului social, liberalismului iliberal sau al extremismului în straie populare, rezultatul va fi asemănător cu cel din ultimii 30 de ani, adică partidul va fi pe primul loc și doar după aceea poate fi vorba de interesul cetățeanului. Din păcate nici varianta unui președinte independent nu pare o soluție viabilă în acest moment deoarece fără un suport real din partea unei majorități parlamentare, funcția supremă s-ar limita la rolul de marionetă.


V-ar putea interesa