vineri, 23 februarie 2024

Alegeri parlamentare în Olanda 2023 (Țările de Jos)

Extrema dreaptă din Olanda câștigă alegerile din 2023

Alegeri parlamentare în Olanda 2023 (Țările de Jos) Alegeri generale Olanda
  • Publicat: 23.11.2023 - 07:04

Alegerile parlamentare din Olanda, din 22 noiembrie 2023, au produs o surpriză. Extrema dreaptă, PVV a câștigat alegerile parlamentare din Țările de Jos. Președintele partidului PVV, Geert Wilders, a promis referendum privind apartenența Olandei la Uniunea Europeană. Potrivit exit-pool-ului, PVV (Partidul Libertății) a fost creditat cu 35 de locuri în Camera Reprezentanților din Țările de Jos. Conform exit-pool, pe locul 2 s-ar fi clasat GroenLinks-PvdA cu 25 de locuri iar pe locul 3 VVD (Partidul Popular pentru Libertate și Democrație) cu 24 de locuri.Prezența la alegerile parlamentare din Olanda a fost de 77,8%. Numărul total al alegătorilor cu drept de vot din Țările de Jos a fost de peste 13 milioane oameni. Conform exit-pool-ului, in Parlamentul Țărilor de Jos ar intra 8 partide, față de 9 partide câte au fost în ultimul legislativ. În Olanda, pragul electoral pentru Camera Reprezentanților este de 5%.

Potrivit rezultatelor parțiale, partidul PVV, al lui Geert Wilders, va obține 37 locuri în Camera Reprezentanților din Țările de Jos, cu 2 locuri mai mult decât rezultatul prognozat de exit-pool. Partidele aflate pe locul 2, GroenLinks-PvdA și VVD aflat pe locul 3, potrivit exit-pool, rămân cu cele 25, respectiv 24 de locuri în Camera Reprezentanților din Olanda. Aceste rezultate parțiale se bazează pe aproape 94% din voturi numărate la nivel național.

Dacă aceste rezultate se confirmă, situația României în privința primirii în spațiul Schengen se va complica mult, deoarece partidul actualului premier Mark Rutte, care a demisionat din funcția de lider al partidului VVD și și-a luat rămas bun de la politică, s-a clasat pe locul 3 obținând probabil un număr de 24 de locuri in Parlament. Cu toate că PVV, câștigătorul surprinzător al alegerilor din Țările de Jos, probabil nu va putea forma o coaliție pentru a da primul ministru, va avea un cuvânt greu de spus în legislativul olandez și nu va mai putea fi ignorat ca până acum. Situația României privind spațiul Schengen se poate complica și mai mult dacă câștigătorul alegerilor parlamentare din Olanda va reuși să formeze o coaliție și astfel să ajungă la guvernare.


V-ar putea interesa