sâmbătă, 24 februarie 2024

Alegeri Prezidențiale în SUA 2024

Alegeri prezidențiale și legislative generale în SUA în 2024

Alegeri Prezidențiale în SUA 2024
  • Publicat: 10.08.2023 - 21:42

Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii din 2024 vor avea un impact puternic asupra Uniunii Europene și implicit asupra României. În contextul războiului din Ucraina, orice schimbare a politicii externe a SUA poate înclina balanța într-o direcție nefavorabilă României. Așadar, alegerile prezidențiale din SUA sunt esențiale pentru țara noastra și au o importanța mai mare decât niciodată pâna acum. În acest context este destul de îngrijorător faptul că rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA nu pot fi anticipate, deoarece societatea americană este mai divizată decât oricând până acum.Scrutinul electoral pentru alegerea președintelui SUA este un proces complex, dar pe cât este de complex, pe atât este de transparent. În SUA, data alegerii președintelui a fost stabilit astfel în cât electoratul țării cunoaște cu exactitate data calendaristica la care se va desfășura scrutinul. Astfel, alegerile prezidențiale din SUA au loc odata la 4 ani, în prima marți după prima zi de luni din noiembrie. Potrivit acestui algoritm, data următorului scrutin prezidențial din SUA, va avea loc pe data de 05 noiembrie 2024. Poate ar util un astfel de mecanism de stabilire a datei alegerilor prezidențiale și de ce nu si parlamentare și în România.

În SUA, procedura premergătoare scrutinului electoral pentru alegerea președintelui, este unul clar și este urmat cu strictețe de fiecare data. Potrivit acestor proceduri, în primavara anului dinaintea alegerilor prezidențiale, candidații își anunță intențiile de a candida. Din vara anului premergator alegerilor pana in primavara anului in care se vor desfășura alegerile, au loc dezbateri. Începand din luna ianuarie pâna în luna iunie, al anului electoral, se desfășoară mitinguri și întruniri de susținere și dezbateri urmate de alegeri primare în state. Din luna iulie până în luna septembrie a anului electoral, partidele organizează convenții de nominalizare pentru a-și alege candidații. Urmare a stabilirii candidaților, în lunile septembrie și octombrie se desfășoară dezbateri ăntre candidați. Alegerile se desfășoară în prima marți după prima zi de luni din noiembrie, 05 noiembrie 2024. Pe baza voturilor exprimate în luna noiembrie, la mijlocul lunii decembrie se desfășoară votul Colegiului Electorilor, care va decide cine va fi următorul președinte al SUA. Câștigătorul scrutinului trebuie să obțină cel puțin 270 de voturi din partea electorilor. În luna ianuarie din anul următor anului electoral, Congresul validează votul electorilor și ia act de rezultatul final al alegerilor prezidențiale. Pe data de 20 ianuarie are loc investirea președintelui, prin depunerea jurțmântului.

Așadar procesul de alegere a președintelui SUA este unul transparent previzibil și predictibil, spre deosebire de rezultatul alegerilor care este total imprevizibil și probabil va oferi multe momente de suspans.


V-ar putea interesa