sâmbătă, 24 februarie 2024

Alegeri prezidențiale și parlamentare în Taiwan

Taiwanul alege președintele și membrii Parlamentului

Alegeri prezidențiale și parlamentare în Taiwan
  • Publicat: 13.01.2024 - 12:46

Rezultate finale alegeri Prezidențiale Taiwan 13.01.2024
Actualizare: 16:11
După numărarea tuturor voturilor exprimate cu ocazia alegerilor Prezidențiale din Taiwan, noul Președinte ales este actualul vicepreședinte: Lai Ching-te cu un procentaj de 40,1%, din partra partidului de guvernământ DPP. Pelocul doi s-a clasat Hou Yu-ih cu un procent de 33,5%, din partea partidului KMT iar pe locul trei s-a clasat Ko Wen-je cu un procent de 26,5%, din partea partidului TPP.După primele alegeri libere din 1996, în Taiwan electoratul a fost chemat la urne pentru alegerea unui nou președinte precum și alegerea membrilor Parlamentului. Actualul vicepreședinte, Lai Ching-te a condus în sondaje și are șanse să devină președinte. Pentru un loc în legislativul taiwanez sunt în cursă 3 partide mari, respectiv Partidul Democrat Progresist (DPP) aflat la putere și având majoritatea în Parlamentul din Taiwan, Kuomintang (KMT) și Partidul Popular din Taiwan (TPP), partid care a fost înființat în 2019.

Electoratul din Taiwan a fost invinvitat la urne în cursul zilei de azi, 13.01.2023. Secțiile de votare, în marea lor majoritate se află în școli, la fel ca în România, au fost deschise între orele 08:00 - 16:00 ora locală, 02:00 - 10:00 ora României. La fel ca în România și în Taiwan alegătorii se prezintă la secțiile de votare la care sunt arondate și votează pe buletine de vot din hârtie. În Taiwan nu există vot prin corespondență sau vot electronic. După încheierea urnelor voturile sunt numărate astfel rezultatele finale sunt publicate mult mai repede.

Pragul electoral pentru partidele care doresc să obțină un loc in Parlament este de 5%, motiv pentru care potrivit sondajelor există numai 3 partide care pot trece de acest prag. Parlamentul din Taiwan, denumit Yuanul Legislativ dispune de 113 locuri. Potrivit legislației electorale taiwaneze, din cele 113 locuri disponibile, 73 locuri sunt distribuite prin majoritate simplă, 34 de locuri sunt atribuite proporțional partidelor în funcție de procentele obținute iar 6 locuri sunt rezervate locuitorilor indigeni din Taiwan.

Procedural, alegerea președintelui se desfășoară într-un singur tur iar câștigător este declarat candidatul care obține cele mai multe voturi. Un candidat nu poate exercita mai mult de 2 mandate consecutive iar mandatul este de 4 ani. În cazul votului pentru Yuanul Legislativ alegătorii trebuie să completeze 2 buletine de vot. Pe un buletin de vot se votează pentru reprezentantul din districtul de reședință al alegătorului care se prezintă la urne iar pe cel de al doilea buletin de vot se votează un partid care se află în cursă pentru unul din cele 34 de locuri din Yuanul Legislativ care sunt oferite partidelor participante la vot în mod proporțional.

Noii aleși din Yuanul Legislativ vor începe noul madat pe data de 01 februarie 2024. Durata mandatului din legislativul taiwanez este de 4 ani. În cazul noului președinte ales al Taiwanului acesta va fi investit în funcție pe data de 20 mai 2024. Limita de vârstă pentru electoratul din Taiwan este de 20 de ani. Numărul persoanelor cu drept de vot este de aproximativ 19,5 milioane dintr-un număr de peste 23 milioane de locuitori ai insulei.


V-ar putea interesa