sâmbătă, 24 februarie 2024

Alegeri locale București 2024, preferințele oscilează

Bucureștenii preferă PSD iar pe locul doi USR la egalitate cu PNL

Alegeri locale București 2024, preferințele oscilează Harta București - captură Google Maps
  • Publicat: 01.11.2023 - 08:30

Alegeri locale vor avea loc în 2024, posibil la o dată cuprinsă între 29 septembrie și 13 octombrie 2024.
Un nou sondaj de opinie a fost realizat și publicat de Curs, în legătură cu aceste alegeri. Intențiile de vot ale bucureștenilor au înregistrat ușoare oscilații, în comparație cu ultimul sondaj realizat în luna august 2023. Schimbări s-au înregistrat atât în fruntea clasamentului cât si în partea inferioară. Potrivit sondajului și în conformitate cu legislația în vigoare la această dată, bucureștenii ar oferi mandate de parlamentari pentru șapte partide.Sondajul s-a desfășurat în perioada 19-27 octombrie 2023, are o marjă maximă de eroare de +- 3,1%, cu un grad de încredere de 95%. La acest sondaj au participat un număr de 1007 respondenți, în vârstă de 18 ani sau mai mult. Acest sondaj a fost realizat față-în-față, la domiciliul respondenților.

Prima întrebare a asondajului s-a referit la direcția în care se îndreaptă lucrurile în România. Față de sondajul precedent din luna august 2023, în cazul sondajului de față se poate observa o ușoară creștere a numărului celor care cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. Astfel, 27% din respondenți consideră că lucrurile se indreaptă într-o direcție bună, față de 25% în luna august. Aceeași tendință ușoară de creștere a numărului respondenților care cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună se înregistrează și în cazul Municipiului Bucurști. Conform sondajului, 38% din respondenți consideră că lucrurile merg într-o direcție bună în București, față de 36% în august.

Se poate observa o aparentă tendință de îmbunătățire a situației legată de părerea bucureștenilor față de activitatea Primarului General Nicușor Dan de când acesta a fost ales. Respondenții acestui sondaj cred în proporție de 40% că activitatea Primarului General este bună sau foarte bună, față de 37% în luna august. Tendința de optimism este prezentă și în cazul primarilor de sector. Părerea celor chestionați a fost pozitivă în proporăție de 73% privind activitatea primarului lor de sector de când acesta a fost ales. În luna august 2023, la aceași întrebare au avut o părere pozitivă 69% din respondenți.

La întrebarea legată de care este cea mai mare problemă a Bucureștiului, respondenții au oferit un răspuns la fel de diverisificat ca în luna august. Cea mai mare problemă din București a fost identificată traficul și aglomerația, în proporție de 17%. La polul opus s-a situat răspunsul potrivit caruia cea mai mică problemă a Bucureștiului ar fi siguranța cetățeanului, cu 2%.

La întrebarea, deja clasică: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale, dumneavoastră cu ce partid ați vota?, răspunsurile celor chestionați au fost asemănătoare cu cele din luna august 2023, dar se poate constata o ușoară fluctuație. Pe primul loc s-ar situa PSD cu un scor ușor mai bun decât în urmă cu 2 luni de zile. Pe locul 2, la egalitate, se situează USR, în urcare și PNL, care înregistrează o usoară scădere. Pe locul 4 se află AUR care staționează. Lista este completată de SOS România, PUSL și PMP. Spre deosebire de luna august 2023, când ar fi intrat în Parlament 6 partide, în octombrie numărul partidelor parlamentare ar fi fost șapte.
Sondajul arată astfel:
PSD - 31%
USR - 17%
PNL - 17%
AUR - 14%
SOS ROMÂNIA - 6%
PUSL - 5%
PMP - 5%
ALTUL - 5%
Vezi sondajul aici

Sondajul mai conține o întrebare legată de dificultatea traficului din București. Respondenții acestui sondaj consideră, în proporție de 81%, că traficul din București este dificil sau foarte dificil și doar un procent de 2% consideră că traficul este foarte puțin dificil sau deloc dificil. Aceeași respondenți consideră, potrivit sondajului Curs, că situația traficului din București poate fi îmbunatățită de Primăria Generală, în proporție de 27% și oameni/șoferi, în proporție de 25%.


V-ar putea interesa

România este din nou abandonată
  • Publicat: 14.12.2023 - 14:05
România este din nou abandonată
Limitezi drastic plățile cash în loc să interzici criptomonedele
  • Publicat: 13.10.2023 - 12:06Actualizat: 18.11.2023 - 19:48 -
Limitezi drastic plățile cash în loc să interzici criptomonedele