luni, 15 aprilie 2024

Alegeri locale și europarlamentare 09 iunie 2024

Alegerile locale comasate cu cele europarlamentare

Alegeri locale și europarlamentare 09 iunie 2024
  • Publicat: 22.02.2024 - 22:03

Data alegerilor locale stabilit la sfârșitul anului trecut pentru data de 29 septembrie 2024, acum s-a modificat iar noua dată este 09 iunie 2024, dată la care vor avea loc și alegerile europarlamentare. Motivul invocat pentru această decizie este intenția de a economisi prețul unui rând de alegeri. Un alt motiv invocat este legat de faptul că alegerile europarlamentare nu reprezintă interes pentru pentru electoratul din România iar prin comasarea cu alegerile locale, cel puțin teoretic, se va putea spori numărul celor care se vor prezenta la urne pe data de 09 iunie 2024.Motivul pentru care este important ca numărul alegătorilor să fie cât mai mare cu putință este legat de niște calcule matematice, potrivit cărora, cu cât numărul celor prezenți la urne este mai mare cu atât procentele partidelor mai mici vor fi mai scăzute iar partidele cu o bază electorală mai numeroasă vor avea și mai mult de profitat. Într-o democrație autentică o astfel de abordare nu este posibilă.

În realitate, cele două partide din arcul guvernamental si-au unit forțele pentru a face viața imposibilă pentru partidele mici, în mod deosebit pentru partidele extremiste, partide care sunt prezentate ca fiind entități aducătoare al iadului pe pământ. O parte a coaliției actuale, cu circa 4 ani în urmă, au făcut afirmații foarte asemănătoare la adresa actualilor parteneri. Un simplu alegător se poate întreba, pe bună dreptate, când a fost mințit, acum patru ani sau de această dată sau ... și atunci și acum? Se pare că mai mult decât oricând este valabil că dușmanul dușmanului meu î-mi este prieten!

Devansarea alegerilor locale, de la data de 29 septembrie, anterior stabilit, la data de 09 iunie are rolul de a împiedica partidele mai mici să găsească candidați pentu primării, consilii, președinți de consilii județene. Cele două partide de la guvernare au avantajul că dispun de un număr mare de candidați care se află și în acest moment în funcție. Acest lucru poate conta foarte mult și în mod sigur va conta foarte mult, față de niște candidați necunoscuți pe care partidele din opoziție îi vor înscrie în cursa electorală.

Comasarea alegerilor este un cuțit cu două tăișuri și poate avea un efect invers față de cel așteptat și sperat de guvernanți. Pe fondul nemulțumirilor legate de costul tot mai mare a vieții de zi cu zi, precum și pe fondul nemulțumirilor legate atât de comasarea alegerilor cât si coaliția nou creată dintre cele două partide din arcul guvernamental, o parte semnificativă a electoratului celor două partide de guvernare pot boicota alegerile. Boicotul poate fi materializat în diferite moduri. Spre exemplu pot boicota alegerile prin neprezentare, pot vota cu partidele împotriva cărora tocmai s-au coalizat partidele de la guvernare, dar tot atât de bine pot vota cu partide sau persoane considerate cu șanse reduse pentru obținerea unui mandat, ceea ce poate crea unele surprize imprevizibile iar sondajele vor fi date peste cap.

Rezultatele alegerilor europarlamentare și locale vor depinde în foarte mare măsură de foarte probabilele dosare penale care vor mai apărea din senin pentru unii candidați în perioada premergătoare celor două alegeri. Acest scenariu este foarte previzibil, deoarece din anii 90 până în 2020 foarte rar s-a întâmplat să nu apară dosare penale care au scos din cursa electorală mulți candidați. Nimeni nu contestă veridicitatea dosarelor respective, dar este mai mult decât suspect momentul în care acestea au apărut. Chiar dacă, printr-o minune, până la alegerile comasate din 09 iunie 2024 nu apar dosare penale pentru unii candidați, înainte de alegerile prezidențiale din luna septembrie (probabil 08 septembrie și 22 septembrie) și/sau alegerile parlamentare din 08 decembrie în mod sigur vor fi descalificați o parte din candidați, mai ales dacă partidele aflate la guvernare nu vor obține rezultatele propuse la alegerile locale si europarlamentare.


V-ar putea interesa

România este din nou abandonată
  • Publicat: 14.12.2023 - 14:05
România este din nou abandonată
Limitezi drastic plățile cash în loc să interzici criptomonedele
  • Publicat: 13.10.2023 - 12:06Actualizat: 18.11.2023 - 19:48 -
Limitezi drastic plățile cash în loc să interzici criptomonedele