sâmbătă, 24 februarie 2024

Calendarul alegerilor prezidențiale 2024

Data alegerilor prezidențiale instrument de campanie electorală

Calendarul alegerilor prezidențiale 2024
  • Publicat: 11.01.2024 - 19:32

Data alegerilor prezidențiale instrument de campanie electorală. Partidele aflate la guvernare au viziuni diferite asupra datei desfășurării scrutinului. Sunt voci care ar dori comasarea alegerilor locale cu cele prezidențiale, alții vor alegeri la termen, dar lipsește compromisul. Aparent, soluția va veni din patea unui partid care a fost scos de la guvernare.În orice democrație autentică și funcțională interesul electoratului este suveran. În republicile bananiere interesul comenduirii este în prim plan, fără să mai conteze interesul electoratului. Este greu de înteles cum poate fi posibilă într-o țară democratică, unde o mână de oameni să negocieze până și data alegerilor prezidențiale în funcție de interesele proprii, chiar și dacă aceste interese coincid cu interesele partidului pe care aceștia îl reprezintă.

Cuvântul democrație a luat naștere din contopirea cuvintelor grecești demos=popor și kratos=putere. Așadar democrația înseamnă puterea poporului și nu puterea partidelor sau puterea politicienilor. Într-o democrație, data alegerilor prezidențiale este o constantă, adică este o informație bine definită, care nu se modifică după cum vor umii sau după cum vor alții dar nici nu poate face obiectul unor negocieri.

În România, până și aparent banala dată a alegerilor prezidențiale poate face obiectul unor negocieri secrete dintre partidele aflate la guvernare și nu numai. Dacă compromisul negociat nu este posibil datorită legislației în vigoare, soluția este modificarea legislației și nici din greșală adaptarea compromisului la legislația în vigoare. Așadar, compromisul negociat dintre două partide sau mai multe, cu privire, chiar și la data alegerilor prezidențiale, este o înțelegere ilegală, atâta timp cât este necesară modificarea legislației iar în acest moment această variantă se configurează.

Probabil dacă durata mandatului, respectiv numarul de mandate nu ar fi stabilit de Constituție, Președintele României ar fi ales odată la 10 sau de ce nu odată la 20 de ani.
Comasarea alegerilor prezidențiale cu cele locale este prezentată ca o soluție pentru economisirea unor sume importante de bani, dar în realitate nu este altceva decât o parte al unor negocieri care ar trebui să aducă avantaje pentru părți și nu pentru electorat.

În mod normal, alegerea datei scrutinului prezidențial este extrem de simplă și trebuie să țină cont de data la care se încheie mandatul în curs al președintelui în exercițiu, astfel în cât investirea președintelui nou ales să se facă imediat după expirarea celui in curs. Astfel, posibilele date la care ar trebui organizate alegerile prezidențiale sunt 10, 17 sau 24 noiembrie 2024.

Data probabilă în acest moment este data de 29 septembrie 2024, dată la care sunt programate alegerile locale. Un proiect legislativ ar fi fost depus în acest sens de un partid care nu mai face parte din coaliția guvernamentală iar în scurt timp ar urma să intre în dezbaterea parlamentului. Data exactă al scrutinului prezidențial probabil va fi stabilită in luna februarie sau martie 2024.


V-ar putea interesa

România este din nou abandonată
  • Publicat: 14.12.2023 - 14:05
România este din nou abandonată
Limitezi drastic plățile cash în loc să interzici criptomonedele
  • Publicat: 13.10.2023 - 12:06Actualizat: 18.11.2023 - 19:48 -
Limitezi drastic plățile cash în loc să interzici criptomonedele