sâmbătă, 24 februarie 2024

Urmeză cel de-al 5-lea președinte al României postdecebriste

Cetățenii români cu drept de vot invitați să-și aleagă un nou președinte în 2024

Urmeză cel de-al 5-lea președinte al României postdecebriste
  • Publicat: 24.08.2023 - 13:01

Din 1990 până în prezent Romania a avut 4 președinți aleși democratic, prin vot direct, și 2 președinți interimari care și-au îndeplinit îndatoririle constituționale, având funcția de președinte al senatului României. Cei 2 președinți interimari au fost în ordinea cronologică, Nicolae Vacaroiu, în perioada 20 aprilie - 23 mai 2007 și Crin Antonescu în perioada 09 iulie - 27 august 2012. Cei doi președinți interimari au înlocuit aceași persoana, respectiv pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, care a fost suspendat atât în primul mandat cât și în cel de-al doilea mandat.Episodul negru, în două acte, din perioada 21 decembrie 2004 - 21 decembrie 2014, când președinte al României a fost Traian Băsescu, despre care în data de 23 martie 2022, ÎCCJ a decis că a fost colaborator al Securității comuniste, a fost una din cele mai urâte perioade din istoria României. Din păcate există în istoria recentă a României și un alt episod urat in care un fost președinte al țării este acuzat de genocid împotriva propriului popor. În cazul în care se va dovedi ca fiind vinovat de acuzațiile care i se aduc, fostului președinte acuzat, va umbri democrația din România.

Cu toate că atribuțiile președintelui sunt mult limitate, acesta este parte integrantă al democrației și asigură separația puterilor în stat. Conform Articolului 80, alin 1 și 2 din constituția României:

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.


Ca simplu cetățean al acestei țări, în cei 33 ani de democrație, foarte rar am simțit că președintele țării și-a îndeplinit pe deplin atribuțiile Constituționale, în mod deosebit cele descrise la aliniatul 2. Din păcate acest sentiment nu dispare nici la gândul alegerilor prezidențiale din 2024 deoarece nu prea există o persoană pe o posibilă listă a candidaților la funcția supremă în stat care să poată schimba sentimentul de frustrare.

Următorul președinte al României va avea o trebă extrem de dificilă pentru a reda încrederea oamenilor în instituțiile statului și mai ales încrederea în Președintele României care de-a lungul deceniilor scurse din decembrie 1989 au dezamăgit foarte mulți oameni.


V-ar putea interesa

România este din nou abandonată
  • Publicat: 14.12.2023 - 14:05
România este din nou abandonată
Limitezi drastic plățile cash în loc să interzici criptomonedele
  • Publicat: 13.10.2023 - 12:06Actualizat: 18.11.2023 - 19:48 -
Limitezi drastic plățile cash în loc să interzici criptomonedele